Tamari kontra Sos sojowy: jaka jest różnica?

jestem sosem lub tamari

Tamari i sos sojowy znajdują się na tej samej półce sklepowej, występują w podobnych butelkach, a wewnątrz butelek wydają się być bardzo podobnym brązowym płynem. Co więcej, wydają się być używane niemal zamiennie w wielu azjatyckich przepisach. Czy to tylko dwa różne słowa na to samo, jak cukier cukierniczy i? cukier puder ?

Cóż, nie do końca — bardziej przypominają tequila i mezcal , gdzie pierwszy jest specyficznym typem drugiego. Świerk zjada wyjaśnia, że ​​w rzeczywistości istnieje wiele różnych rodzajów sosu sojowego, a tamari to jedna szczególna odmiana. Zwykle, gdy mówimy o sosie sojowym, mamy na myśli ciemną lub jasną wersję tradycyjnego chińskiego sosu sojowego. Z kolei Tamari pochodzi z Japonii.



Być może najważniejszą różnicą między tymi dwiema przyprawami, przynajmniej dla tych, którzy mniej interesują się historią kulinarną niż faktycznymi składnikami, jest fakt, że wiele marek tamari, w tym Kikkomana , są całkowicie bezglutenowe, a tym samym bezpieczne do spożycia przez osoby chore na celiakię.

czy giada de laurentiis bierze rozwód?

Jak powstaje tamari i sos sojowy

Jestem sosem i jestem fasolą

Chociaż zarówno tamari, jak i tradycyjny sos sojowy są produktami ubocznymi fermentacji soi, są one produkowane na różne sposoby. Tamari pozyskuje się ze sfermentowanej pasty miso, w procesie, który tylko czasami wykorzystuje się pszenicę lub inne zboża. Podczas gdy większość sosów tamari jest całkowicie bezglutenowa, jest kilka, które zawierają śladowe ilości glutenu, więc każdemu, kto ma nadwrażliwość na gluten, zaleca się sprawdzenie etykiety.

czy mcdonalds hashbrowns są bezglutenowe?

Z drugiej strony tradycyjny sos sojowy jest wytwarzany z mieszanki soi, pszenicy i innych zbóż, które są warzone, a następnie fermentowane. Niektóre rodzaje sosu sojowego mogą być wytwarzane w procesie fermentacji wywołanej chemicznie, więc oprócz wody, pszenicy, soi, soli i cukru mogą również zawierać kwas solny, barwnik karmelowy i syrop kukurydziany. przez Uniwersytet Łyżka ).



Różnica w smaku między tamari a sosem sojowym

Sos sojowy w misce z pałeczkami

Solanka używana do fermentacji ziaren soi, stosowana w tradycyjnym sosie sojowym, nadaje jej bardzo słony smak, do tego stopnia, że ​​sos sojowy często może zastąpić sól w potrawach takich jakjajecznica. Tamari jest gęstsze, bogatsze i mniej ostre niż sos sojowy i jest doskonałym dipem do sushi lub klusek, a także doskonałym wyborem jako baza do sosu.

Ponieważ te sosy są dość podobne, pomimo różnic, zwykle można je zastąpić ze względną łatwością. Jeśli używasz tamari zamiast sosu sojowego z chęci przejścia na produkty bezglutenowe (lub po prostu dlatego, że masz go pod ręką), pamiętaj jednak, że być może będziesz musiał dodać trochę dodatkowej soli do swojego Przepis. To samo odnosi się do odwrotnej sytuacji, jeśli używasz sosu sojowego – jeśli przepis wymaga dodatkowej soli, być może trochę go ogranicz.